Appelazijn is iets wat iedereen in zijn/haar keukenkastje zou moeten hebben liggen. Het is multifunctioneel je kunt er werkelijk van alles mee. Je kunt bijvoorbeeld mee koken, gebruiken voor je gezondheid, en als schoonmaakmiddel. Omdat het zoveel gezondheidsvoordelen heeft mag je het gerust een wondermiddel noemen.

Weer een nieuwe trend?
Nee zeker niet nieuw. Er zijn Egyptische urnen van 3000 voor Christus gevonden met restoverblijfselen van azijn. Ook de oude Babyloniërs (rond 1800 v Chr.) maakten wijn en azijn van dadels. Uit oude Chinese teksten daterend 1200 voor Chr blijkt dat ook zij al gebruik maken van azijn. Azijn werd niet alleen gebruikt als smaakmaker, maar ook als energizer en medicijn.
Ook de militairen konden profiteren van dit bijzondere drankje. Zij gebruikten het voor de kracht en energie die het hen gaf. De Romeinse soldaten noemden deze drank ‘posca’ en dronken dit regelmatig net als de Japanse samurai.

Appelazijn is een leuk en betaalbaar middel. Je kunt het in de meeste supermarkten kopen, maar let er wel op dat je biologische appelazijn koopt. De niet-biologische is zo bewerkt dat alle goede stoffen en enzymen eruit verwijdert zijn. Ik koop mijn appelazijn altijd bij een natuurwinkel.

Het leuke van appelazijn in dat het een gemakkelijk toe te passen product is. Het is zowel in- als uitwendig te gebruiken. In dit artikel ga ik het hebben over inwendig gebruik.

Ik drink iedere ochtend een glas warm water met 2 el appelazijn. Als je dit heel vies vind, kun je er een schep honing aan toevoegen.
Wat kun je er nog meer mee maken

 • Een dressing (vinaigrette)
 • Marinade voor vlees, als je vlees extra mals wil maken, laat de marinade dan een nacht intrekken
  toevoegen aan stoofgerechten voor malsheid en extra smaak.
 • Bij het koken van pasta kun je een el toevoegen in plaats van zout te gebruiken.
 • Week groente in water met wat azijn om zo alle chemicaliën te verwijderen (2 el per liter water).
 • Misschien maak je zelf brood? Voeg per 250 gram bloem 1 el azijn toe. Hierdoor zal je brood goed rijzen.

Waar is appelazijn allemaal goed voor?

Het ontgift. Het voert de afvalstoffen af. Ik neem mijn portie appelazijn graag in de ochtend. Omdat je lichaam in de ochtend nog steeds met de ontgifting van de nacht bezig is.

Stimuleert de vetverbranding. Dus goed voor het afvallen.

Helpt bij ziekte of verkoudheid. Goed voor het immuunsysteem door de antioxidanten die het bevat.

Geeft verlichting bij keelpijn.

Helpt de maag te ontspannen, waardoor het maagzuur tegengaat.

Werkt vochtafdrijvend. Door het drinken van appelazijn plas je meer vocht uit. Dus hou je vocht vast, begin dan met het drinken van appelazijn.

Zorgt voor stabiele bloedsuikerspiegel. Dat zorgt ervoor dat je minder snel honger krijgt, of gaat snacken. Ook aan te raden bij diabetes.

Is schimmelwerend. Werkt goed tegen schimmels en candida.

Reguleert de bloeddruk. Het verlaagd een te hoge bloeddruk, en het verhoogd juist een te lage bloeddruk.

Bij het dagelijks innemen van appelazijn vermindert het de klachten van verschillende allergieën en hooikoorts.

En wat nog meer..

 • Reguleert de zuur balans
 • Ontstekingsremmend, helpt ook bij reuma
 • Geeft energie
 • Helpt bij infecties aan de luchtwegen

Appelazijn kan in de juiste mate bijdrage aan een goede gezondheid. Aanbevolen word maximaal 3x 2 el per dag. In het begin kan het een laxerende werking hebben. Bij een te hoge inname kan dit middel juist averechts werken. Het kan zijn dat het azijn te zuur voor je is, en je maag het niet goed kan verdragen. Probeer uit waar jij baat bij hebt, wat goed is voor jou.