Ik sprak weer eens iemand die graag gezond wil eten (dat gaat de goede kant op mensen!),maar het toch een hele opgave vind om de chocoladerepen te laten liggen. Ook daarvoor heb ik natuurlijk een oplossing!!
Allereerst een (piep)klein stukje geschiedenis..
Cacaobomen groeien rond de evenaar. Daaraan groeien langwerpige vruchten, lijkend op een kruising tussen komkommers en meloenen. Als je deze door midden snijdt zie je wit vruchtvlees met de bonen, wat nu nog absoluut niet naar cacao smaakt. Om er cacao van te maken, wordt deze vrucht opengespleten en gedroogd. Tijdens het drogen en rijpen veranderen de bonen van kleur. Eén vrucht bevat 20 tot 50 bonen.
De Azteken maakten van Cacao het drankje: ‘Xocoatl’ ik denk dat dit het eerste soort chocolade drank is wat er gemaakt werkt, een warme drank wat op smaak gemaakt werd met vanille, chili en piment. Het was een warme bruisende drank, die oa. gebruikt werd tegen vermoeidheid.
Ook in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde wordt er veel met cacao gewerkt.
Behalve dat deze repen snel te maken en heerlijk zijn. Is deze cacao reep ook echt gezond.
Rauwe cacao bevat oa. de volgende belangrijke mineralen en stoffen: Chroom, IJzer, Koper, Magnesium, Mangaan, Zink, Serotonine, Theobromine en Tryptophaan en heeft hoog gehalte aan flavonoiden (antioxidanten)
Voordelen Rauwe biologische cacao op een rij:
- bevat antibacteriële bestanddelen
- Bevat serotonine wat zorgt voor een goed humeur, en voldaan gevoel. Serotinine is een natuurlijke anti-depressie middel.
- houdt hormoonspiegel in balans, goed tijdens de menstruatie
- goed voor de bloeddruk
- goed is voor hart en bloedvaten
- oppepper voor het imuunsysteem
- houdt bloedsuikerspiegel in balans,goed bij diabetes
- goed voor de lijn
- stimuleert het brein en geheugen
Wat heb je allemaal nodig om de chocolade repen te maken
- kokosolie 3/4 kop
- cacaoboter 1/4 kop
- cacaopoeder 4 volle el
- Goji bessen 1/2 kop
- Cashewnoten 1/2 kop
- gezond zout snufje
- Rauwe Honing 2 el
- bekleed bakblik van ongeveer 18×18
- diepvries
- 5 min tijd
Alle ingrediënten natuurlijk Biologisch en onbewerkt, anders gelden de eerder genoemde gezondheidswaardes van hierboven niet!!
Smelt de kokosolie en de cacaoboter op lage temperatuur (niet boven 40gr)
roer de rauwe cacao erdoor
voeg het zout en de honing toe
als laatste de noten en gojibessen
giet dit mengsel in het bakblik en laat zo’n 30 min hard worden in de diepvries
snij het in stukken op gewenste grootte, en bewaar deze in de diepvries.
Eet met mate, te veel cacao is natuurlijk ook niet gezond