Je zou het bijna niet geloven. Maar deze wortel cupcakes zijn een echte gezonde snack. Er zit groente in, maar dat proef je niet. Daarom is dit dé perfecte kindersnack.
Als ik een nieuw recept uitprobeer maak ik het eerst een paar keer voordat ik de juiste verhoudingen heb. De perfecte verhoudingen! Dan moet ik ze natuurlijk niet vergeten op te schrijven voor jullie. Dat vergeet ik namelijk nog wel eens. Als dat dan allemaal gelukt is, laat ik als eerste mijn kids mijn nieuwste creatie proeven. Er zijn namelijk geen kritischere testers dan mijn kids. Maar deze keer heb ik ze weten te foppen. Ze vonden de cupcakes heerlijk. Cupcakes gemaakt van wortel!!! Maar dat wisten ze nog niet. Dat vertel ik pas achteraf ;-). Of pas als ze het al heel vaak gegeten hebben. Zodat ze er niet onderuit kunnen dat ze het toch echt lekker vinden. Wortel cupcakes vinden ze dus overduidelijk lekker. Leuk om ze zo te foppen, en ze wat groente te laten eten (zonder te hoeven mopperen). Zo kun je je kindjes groenten laten eten die ze anders nooit willen proeven. Nu zit er aan wortel misschien ook geen sterke overheersende smaak.. Maar als kinderen niet weten wat erin zit en de kleur is mooi, kun je ze alles laten eten!
Hoe maken we deze gezonde cupcakes van wortel en boekweit
Dit recept is voor ongeveer 12 cakejes
Ingrediënten
Eieren 2x
Banaan 1x
Snufje zout
Kaneel 1 tl
Bakpoeder 3 tl
Honing 3 el
Kokosvet 3 el (3 flinke scheppen)
Wortel geraspt 1½ kopje (is ongeveer 150 gram)
Boekweitmeel 1 kop (100 gram)
Eventueel nog wat Pecannoten
Je hebt ook nodig:
een blender of keukenmachine
papieren cakevormpjes
bakblik voor cupcakes
handmixer
blikje kokosroom
een oven natuurlijk!
Je kunt deze ingrediënten in een keukenmachine maken. Maar omdat het toch geen hele dikke pap word, heb ik het voor deze keer in de blender gemaakt. Eigenlijk om een keer uit te proberen. Zo hoef ik niet heel de keukenmachine schoon te maken. En je kunt het mengsel gemakkelijk in de cakevormpjes schenken.
- Verwarm de oven alvast voor op 175 Gr
- Doe als eerste de eieren, de honing en het kokosvet in de blender.
- Mix alles goed door.
- Doe dan het zout, kaneel, bakpoeder erbij en mix alles goed door.
- Laat de blender zachtjes aan staan als je de wortel en het boekweitmeel erbij doet.
- Zet de blender op de hoogste stand en mix alles goed door.
- Wil je nog wat pecannoten erdoor? Doe dat dan pas op het laatst. Druk alleen een paar keer op de pulse knop. Zo blijven de stukjes noot mooi grof.
- Bak de cupcakes af in zo’n 17 min.
Maar op een echte cupcake hoort toch ook botercrème
Ik kan héél lekkere botercrème maken. Maar dit is en blijft toch een gezondheidsblog!!
Daarom maken we de gezonde variant die ook heel lekker is.
slagroom gemaakt van kokoscrème in 3 stappen
- Koop een blikje kokosroom in de winkel. Ik koop altijd de biologische variant. Laat deze een nacht in de koelkast staan. Zo scheiden de kokosroom en het kokoswater zich goed.
- Schep het room eraf. Het kokoswater wat overblijft kun je bewaren. (hier kun je bijvoorbeeld een smoothie mee maken)
Het maken is echt super simpel.. - Je mixt de room met een handmixer tot een gladde massa, en voegt naar smaak wat honing toe . Ikzelf vind 1 el voldoende.
Voilà een heerlijke & gezonde room voor op de ook al gezonde wortel cupcakes. Wat zullen we gezond worden 😉 En dat zonder het gevoel te hebben dat je iets te kort komt.
Tip! Wil je de cakejes nog versieren met kokosroom, laat ze dan eerst helemaal afkoelen.
Dat is het leuke aan gezond eten. Je kunt lekker blijven eten en zelfs een soort van snacken maar dan net een beetje anders 😉
Veel plezier bij het maken