De portobello is de reuzen versie van de kastanjechampignon en kan tot wel 12 centimeter groot worden. Daarom is de Portobello perfect om te vullen. Weer een heerlijk gerecht in een handomdraai.
‘Champignons zijn onvolgroeide Portobello’s’
De eerste zijn gekweekt rond 1651 in Parijs. Rond 1825 kwamen ze ook naar Nederland.
Portobello’s en gezondheid
Ze barsten van de vitamines (zelfs B12), mineralen en fuytonutriënten. Champignons hebben een hoge voedingswaarde, maar omdat ze voor 90% uit water bestaat, zijn ze niet voedzaam. Daarmee bedoel ik dat champignons wel veel voedingsstoffen bevatten, maar door het hoge gehalte aan vezels en water zit je weer snel vol. Waardoor je minder van de rest gaat eten en uiteindelijk andere stoffen tekort komt. Ze zijn wel een goede aanvulling op de maaltijd.
Eet je slank aan champignons
Zoals ik net al noemde bestaat de champignon uit 90% water. Ze bevatten weinig calorieën zouten en vetten.
Omdat ze wel een hoog eiwitgehalte en veel vezels bevatten, vult het wel. Daarom zijn ze goed voor de lijn.
Portobello als vleesvervanger
De Portobello heeft een vlezige structuur, en word daarom vaak gebruikt als vleesvervanger. Je kunt er ook Vega Hamburgers van maken. En die zijn zó lekker… Dat recept komt een andere keer!
Portobello als voorgerecht
Gevulde portobellos kun je opdienen als voorgerecht. Maar voor mensen die wat sneller vol zitten (zoals ik) is het een hele maaltijd!
Wist je al dat je champignons eigenlijk niet mag wassen?
Ze behoren tot de weinige groenten die niet gewassen mogen worden. Ze nemen het water op en smaken daardoor minder lekker.
Hoe ik ze schoonmaak..
Ik gebruik (heel eigenwijs) wél water en een borstel en dan wrijf ik ze schoon. Je kunt hier een speciaal borsteltje voor kopen, maar eeen theedoek werkt ook prima! Voor de smaak is het misschien beter om geen water te gebruiken, maar ik vind het toch altijd wat frisser. Mijn watergebruik is wel minimaal. Ik spoel ze snel even af en wrijf ze dan schoon.
Boodschappen voor vandaag
- Portobello 2x
- Geitenkaas
- Tomaat, in stukjes
- Ei 1x
- Basilicum, verse
- Jalapenos
- Olijfolie, optioneel
Bereiding
- Wrijf de portobello’s schoon, en smeer ze evt in met olijfolie (hoeft niet!)
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Haal het steeltje eruit
- Vul de portobellos met geitenkaas, tomaat, basilicum en jalapenos
- Kluts het ei en verdeel deze over de portobello’s
- Bedek een bakplaat met bakpapier en bak af in ±12 min
Volg jij een dieet waarbij je koolhydraten moet eten? Pasta is hierbij een goede combi!